Hur tänker Göteborgs Stad?

"Göteborg ska ställa om till en hållbar stad 2030.

Det innebär att vi kommer att vara en av världens mest progressiva städer när det kommer till att förebygga och åtgärda miljö- och klimatproblem. De problem som vi själv kan lösa ska inte belasta våra barn och kommande generationer. Inte heller ska människor, djur och natur i andra länder behöva påverkas negativt av hur vi lever."


En självförsörjande stad

Miljöförvaltningen tog 2022 fram rapporten Ett hållbart livsmedelssystem ur ett cirkulärekonomiskt perspektiv. Rekommendationer för fortsatt arbete i Göteborgs Stad. Den visar att det inom en tioårsperiod finns potential att uppnå:

  • 40 % lokal produktion av livsmedel per år (jämfört med dagens 1%), varav 20% kan produceras på mark som Göteborgs Stad har rådighet över.
  • Ca 20 000 000 kronor i besparingar för Göteborgs Stad per år
  • Ca 75 000 ton minskade utsläpp av koldioxidekvivalenter per år
  • Ca 5 000 arbetstillfällen inom lokal matproduktion.


Ett växthus för alla

Det finns olika idéer om vad ett stadsdelsväxthus är. I januari 2023 presenterades sex olika växthuskoncept i en rapport, beställd bland annat av Göteborgs Stad. Det som passar bäst i Majorna är konceptet Social odlarhub – en publik mötesplats med växthus och odlingar

för göteborgarna. Här kan hobbyodlare, skolor, odlarföreningar och småskaliga kommersiella odlare mötas. Vårt stadsdelsväxthus Majorna kan även bli det nav som inspirerar liknande initiativ i andra stadsdelar och andra städer.