Under de trettio år som jag har jobbat med odling och kompostering i Majorna har jag sett ett allt större intresse för stadsodling. Detta samtidigt som jag har insett hur värdefullt det är att ständigt lära sig mer om konsten att odla.
Visst pratar vi med varandra och byter erfarenheter, men jag vet också att det behövs ett långsiktigt tänk och kanske även råd och hjälp på plats för att få prunkande och hållbara odlingar. Det är här som ett stadsdelsväxthus skulle fylla en funktion. Dels som en samlingsplats för alla som vill odla, och dels som ett kunskapscenter med utbildade trädgårdsmästare.
Idag uppmanar våra myndigheterna oss att öka vår beredskap inför möjliga samhällskriser. Det innebär även att vi måste öka på vår självförsörjningsgrad av mat.
Jag inbillar mig inte att stadsodling kommer att lösa alla framtida kriser, men det är en väg som vårt samhälle måste gå. Vi är många som kan och vill odla, både lite och mycket, och det finns många outnyttjade ytor som skulle kunna blomstra i en biologisk mångfald av ätbart och vackert istället för att bara klippas, klippas, klippas.
Ett stadsdelsväxthus skulle även fungera som en mötesplats för alla som vill bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Leif Strandh, 28 februari 2024
Här finns exempel på liknande initiativ:
Odlarföreningen Dalhem Drottninghög (Helsingborg) Losaeter i Björkavikområdet (Oslo)